Publicerad den Lämna en kommentar

Veckans bok: Blod & Svin: en skräckens komedi av A. R. Yngve.

FBK: Din bok ”Blod & Svin: En skräckens komedi” finns hos Fantastikbokklubben. Berätta, vad handlar den om?

AR Yngve: En ung man vid namn Carl får jobb på ett jättestort multinationellt företag som föder upp grisar i industriell skala. Han har erfarenhet av grisar från familjens lantbruk, så han är väldigt förtjust i djuren och vill deras bästa… men han är också lite naiv och klumpig.
Carl blir snart invecklad i storföretagets dysfunktionella struktur och ständiga intriger. Men så upptäcker han att den nye VDn Jack Drasco inte bara är en psykopat, men en tvättäkta blodsugande vampyr. Carl tvingas ta upp kampen mot direktörsvampyren och hans hejdukar, och måste stoppa Drascos fasansfulla hemliga plan.

Som titeln antyder är romanen en skräckkomedi – den både driver med vampyrgenren och bjuder på riktigt skrämmande, helt igenom onda vampyrer som har ihjäl folk. Dessutom är ”Blod & Svin” en satir över kontorsarbetsplatser, ”chefer från helvetet” och den moderna industriella djurfarmen.

FBK: Hur kom du på idén till den här boken?

AR Yngve: Jag älskar skräckfilmer från 80-talet, särskilt ”Fright Night” från 1985. Den filmen var en stor inspiration för ”Blod & Svin”. Uppmärksamma läsare lägger säkert märke till de olika referenserna till skräckfilmer i boken.

En annan inspiration var historier jag hört om ”chefer från helvetet” – vi har väl alla hört om psykopater i arbetslivet, eller i värsta fall mött en? Skurken i boken är helt enkelt den ultimata chefspsykopaten. Det är meningen att läsaren ska kunna känna igen sig i vissa situationer, och kanske dra en lättnadens suck: ”Min arbetsplats kan vara jobbig, men den är iallafall inte SÅ hemsk som i den här boken…”

FBK: Vad tycker du bäst om med fantastik?

AR Yngve: Det är svårt att peka ut bara en sak. Men som författare gillar jag att man får ta ut svängarna och använda riktigt spejsade idéer. Alltför mycket ”realism” kan bli hämmande för skrivglädjen.

FBK: Vad blir du inspirerad av?

AR Yngve: Verkligheten, nyheter, populärvetenskap, filmer, musik, drömmar…

FBK: När du skriver, har du då hela historien klar för dig eller växer den fram under tiden du skriver?

AR Yngve: Oftast försöker jag skriva ett detaljerat synopsis innan jag skriver ett helt manus. Ambitionen är att ge berättelsen en bra struktur – särskilt när det gäller romaner. Jag tänker ut scenerna visuellt, som i en film, innan orden skrivs.

FBK: Har du skrivit fler böcker?

AR Yngve: Har tappat räkningen på dem. Barnböcker, ungdomsböcker, science fiction, fantasy, skräck, både på engelska och svenska… Kolla in min bibliografi på hemsidan http://aryngve.com, den är rätt lång. Och där ingår inte de manus som inte har publicerats ännu!
Cirka 14-15 av mina svenska titlar finns på biblioteken.

FBK: Du är ju både egenutgivare samt ger ut böcker via ett förlag. Vad är svårast med att vara egenutgivare tycker du? Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?

AR Yngve: Det svåraste är att som egenutgivare tar du hela ansvaret: Korrekturläsning, redigering, omslagsdesign, distribuering, marknadsföring, etc… allt som går snett är oftast ditt eget fel, och i vilket fall måste du ta ansvaret för att fixa det. Du blir tvungen att lära dig en massa saker i tillägg till själva skrivprocessen – som ju bara den är krävande.
Lyckligtvis har utgivning blivit lättare med åren, tack vare tekniska framsteg. Du kan ge ut din egen bok på Amazon helt gratis och ganska enkelt. Se länk.

FBK: Du bor ju i Norge. Upplever du att det är svårt att göra marknadsföring och komma ut med dina böcker i Sverige?

AR Yngve: Marknadsföring är jättesvårt oavsett var jag bor. Jag försöker fortfarande lära mig hur man gör.

FBK: Är det något du vill säga till dina läsare?

AR Yngve: Ja … köp, låna och läs mina böcker! Och om du gillar böckerna, tipsa andra läsare!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *