Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Markus Åberg

Även om du tidigare haft en novell publicerad, så var din romandebut med ”Överträdelsen”, som släpptes i början av året. Är den tänkt som helt fristående, eller kommer det fler böcker i samma värld?

En bra fråga och en bra start på intervjun. Eftersom jag skriver långsamt så tar det flera år för mig att få en bok klar, så jag ville avsluta Överträdelsen innan jag bestämde mig för om det skulle bli en uppföljare. Nu när boken är avslutad borde jag bestämma mig, men fortfarande skjuter jag på beslutet. Vi får se! Jag lämnar en fortsättning hängandes i luften som en hand som väntar på high five.

Du befinner dig i en hiss och har precis nämnt att du skrivit en bok. Den andra passageraren i hissen frågar vad den handlar om. Du har 20 sekunder på dig innan hissen kommer till nästa våning där du ska gå av. Hur beskriver du boken på den korta tiden?

Den berömda hisspitchen. Det beror lite på omständigheterna. Är det en litterär agent, en läsare eller någon som hotar mig till livet i hissen? Det är självfallet avgörande. Jag har annars en ödmjuk inställning till mitt skrivande och vill inte tvinga på folk min bok, det tycker jag är burdust. Böcker ska upptäckas av lust och inte av en författare som är påstridig. Påstridiga författare är obehagliga. Men säg att personen i hissen är intresserad, då skulle jag säga att det är en skönlitterär bok med ett fantasirikt innehåll. Är personen fortfarande intresserad så nämner jag att boken handlar om att finna en annan verklighet men även om utomkroppsliga resor och om att övervinna personliga svårigheter. Men mest troligt säger jag nog ingenting alls. Främlingar i hissar gör mig pratblyg.

Av omslaget får jag bilden av någon som söker sig både inåt och utåt, och att den (trots att det är SF) nästan är lite spirituell. Hur mycket av berättelsen speglas i omslaget?

Helt rätt. Bra Mattias! Jag gillar dina frågor! Angående omslaget så ville jag ha någonting analogt istället för digitalt. Jag ville bort från photoshoppade bilder med TV-spelsestetik och ha ett omslag som var mer traditionellt och handgjort. Valet av konstnär föll på Pontus Hammar som jobbar mycket med linjer och detaljer. Att omslaget ger ett spirituellt intryck tror jag Pontus uppskattar, det är hans förtjänst och inte heller helt ovidkommande för innehållet om jag tänker efter. Boken handlar lite om att upptäcka sig själv, men också om att finna en dold värld som de flesta inte känner till. Det kan vara lite spejsigt för vissa.

Vad inspirerar dig när du skriver? Vad får fingrarna att flöda över tangentbordet?

Åh, det du! För det mesta är det små besattheter. I rätt ögonblick och med den rätta känslan kan allting bli intressant. Inspiration hittar jag annars genom att skifta perspektiv från att vara fokuserad till att vara tillgänglig för nya intryck. Då glimmar det till. Det gäller att växelvis vara vaksam och tankspridd för att hitta fram till d e t d ä r s om l o c k a r. Just nu gillar jag skrivmaskiner och pingisgummin.

Utan att avslöja handlingen: vilken scen tyckte du var jobbigast att skriva? Och vilken var roligast?

Ett problem som jag ställdes inför var när jag skulle skriva om utomkroppsliga resor. Det var bökigt eftersom den som reser inte kan interagera med sin omgivning. Men det resulterade samtidigt i en av mina favoritscener när ett intrång in i det okända dokumenteras med hjälmkameror. Då händer någonting med berättelsen och äventyret tar fart på riktigt.

Tänk dig en läsare som precis läst sista ordet på sista sidan, och slagit igen boken. Vilken känsla hoppas du att den läsaren har?

Får man säga det eller gör man ett brott mot god smak då? Äsch, då vill jag att läsaren suckar ljuvligt och känna sig nykär. Finns det något härligare än att känna sig nykär?

Förutom Daniel, vilken är din personliga favorit av de karaktärer som vi får möta i boken?

Jag har valt att ha med få människor i boken. Ett motto som jag ständigt upprepade genom skrivandet och i omarbetningar var: förenkla, förenkla, förenkla! Jag vet inte varför jag nämner det – jo det vet jag – det är för att de övriga karaktärerna är där men också inte. De är hemlighetsfulla, så som främlingar alltid är, och de hålls på avstånd. Men om jag ska ta en favorit så nämner jag Lena eftersom hon kommer huvudpersonen Daniel närmast. Hon intresserar mig för att hon agerar lite oberäkneligt och är beundransvärd och lätt att tycka om. Det hade annars varit intressant att få komma de flesta personerna i boken lite närmre men då skulle det bli en helt annan bok. Jag ville med Överträdelsen skriva en handlingsdriven underhållningsberättelse och inte en karaktärsdriven roman. Den boken får jag skriva en annan gång kanske.

Och sista frågan: när man läst din bok, finns det någon liknande serie/bok som du kan rekommendera? Så att vi har någonting att läsa medan vi väntar på nästa bok.

Jag tar gärna emot tips på böcker som liknar Överträdelsen. Det vore roligt att få. Om jag själv ska rekommendera en bok som influerat eller har ett släktskap med Överträdelsen som … herregud. Har du någon gång känt dig identitetslös Mattias? Att det finns delar av dig som flyter runt som drivved i lösryckta citat eller i tankesuggestioner? Du finns än här och än där, i jakten på den vita valen eller hur Quasimodo livrädd springer runt och ropar FRISTAD. Jag har ett vagt minne av att jag en gång i tiden fick en stark läsupplevelse av att läsa Den blinda ugglan av den Iranska författaren Sadeq Hedayat, men att rekommendera honom vore ologiskt. Jag vet inte. Om jag läser om boken så kanske jag finner släktskapet som jag letar efter. Vad var frågan?

Publicerad den Lämna en kommentar

FBK Julkalender – Lucka 24

Välkommen till Lucka 24 i Fantastikbokklubbens julkalender 2021!

Kristina Suomela – Björklund bjuder här på epilog + kapitel 1 ur barn- och ungdomsboken Azoria II – Den stora striden. Boken kommer 2022.
Dessutom kan du tävla och vinna första delen ur Azoriatrilogin, Azoria – Återkomsten, samt en karta över världen.

Klicka på boksomslaget för att läsa utdraget ur Azoria II.

Tävling

Gå till Azoriatrilogins sida:
1. Skriv ditt namn på zorii med hjälp av bokstäverna på sidan Språken.
2. Tyd lappen på följande sida med hjälp av bokstäverna på sidan Språken.
3. Berätta varför just DU vill vinna ett exemplar av Azoria I – Återkomsten + världskartan.
Skicka dina svar till miramir-verlag@gmx.ch senast 15/1 2022.

Vill du läsa mer om Azoria – Återkomsten, klicka på omslaget nedan eller gå till Kristinas hemsida.

Publicerad den Lämna en kommentar

FBK Julkalender – Lucka 22

Välkommen till Lucka 22 i Fantastikbokklubbens julkalender 2021!

Nu är det dags för Amanda Lindqvist, författaren till boken Korpen flyger som är första delen i hennes fantasy-serie Kristallens väktare

Hon bjuder oss två videoinslag här nedan:

Läs mer om boken Korpen flyger genom att klicka på bokomslaget nedan!

 

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

FBK Julkalender – Lucka 21

Välkommen till Lucka 21 i Fantastikbokklubbens julkalender 2021!

Idag har turen kommit till författaren Pontus Jakobsson. Han bjuder i julkalendern på ett speciellt utdrag ur sin spelinspirerade e-bok NPC Upproret.

Du kan läsa  utdraget i PDF-form genom att klicka på titeln:

Utdrag för Adventskalender – NPC Upproret – Pontus Jakobsson

Vill du  veta mer om boken så klicka på bilden här under:

 

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

FBK Julkalender – Lucka 20

Välkommen till Lucka 20 i Fantastikbokklubbens julkalender 2021!

Dagens lucka gästas av serieskaparen och författaren Mattias Elftorp. Denna kalenderdag bjuds på en novell som han presenterar så här. “Den här korta novellen ingår i serieboken Piracy is Liberation som en del av bakgrunden. I serien är den skriven av Ming, en levande pseudonym, en fiktiv författare som fått liv och ett eget medvetande på internet. Den ingår också som ren text i nästa nummer av CBA, vol 54|55: Was it a car or a cat i saW som kommer i början av 2022.”

Du kan läsa  novellen Helt stilla genom att klicka på titeln eller på omslagsbilden här:

Helt stilla

Fler verk av Mattias hittar du på Fantastikbokkoubben genom att klicka HÄR.

 

 

Publicerad den Lämna en kommentar

FBK Julkalender – lucka 19

Välkommen till Lucka 19 i Fantastikbokklubbens julkalender 2021!

Idag är det 19 december, fjärde advent, och då stiger Anna Gable åter in i kalendern. Denna gång blir det med den egna novellen Kung Bores gåva, givetvis tänkt att läsas precis så här års.  Anna beskriver novellen på följande sätt:

“Någonstans mellan dröm och verklighet tänkte jag på snöalverna. Men jag visste inte vilka eller vad de kunde vara. Därför behövde jag hitta någon som kunde utforska dem åt mig och det blev lilla Lova.”

Du kan läsa historien om Lova genom att klicka på titeln eller omslagsbilden här nedanför!

Kung Bores gåva

 

Du kan läsa mer om Annas andra noveller och böcker genom att klicka HÄR.