Publicerad Lämna en kommentar

Av stjärnstoft är vi komna – intervju med författaren

Den senaste boken i Fantastikbokklubbens (FBK) sortiment är Av stjärnstoft är vi komna av Malin V. Olsson. Vi fick en chans att ställa några frågor till henne, om boken och om skrivande.

FBK: Du har precis släppt Av stjärnstoft är vi komna som är en uppföljare till Universums mörka hemlighet. Utan att spoila handlingen: tar den vid där den förra slutar?
Malin: Det kan man säga, Av stjärnstoft är vi komna är en direkt fortsättning på Universums mörka hemlighet. Ett par veckor har passerat när vi återser Veronica, men handlingen tar vid ungefär där första boken slutar.

FBK: Berättelsen äger rum i framtiden, 2179. Skulle du kategorisera den som SF eller fantasy?
Malin: Sci-Fi, helt klart.

FBK: Vad inspirerar dig när du skriver?
Malin: Alla mina karaktärer är inte mänskliga, men konflikterna och problemen de ställs inför är ytterst humana. Jag hämtar mycket inspiration från vardagliga situationer och samhällsproblem, men tar dem ett snäpp längre, ut i rymden och in i framtiden.

FBK: Eftersom det är en uppföljare: går det att läsa den utan att ha läst bok 1, eller bör man läsa dem i ordning?
Malin: Visst kan man läsa Av stjärnstoft är vi komna utan att ha läst Universums mörka hemlighet men bäst är nog att läsa båda, i kronologisk ordning.

FBK: Nu kanske det verkar långt fram, med bok 2 precis släppt, men kommer det fler böcker om Veronica?
Malin: Absolut! Detta blir en Tetralogi, dvs fyra böcker. Jag har så gott som hela del tre och fyra klara i huvudet. De sista två delarna kommer dock bli något mer fristående.

FBK: Utan att spola handlingen: vilken scen tyckte du var jobbigast att skriva? Och vilken var roligast?
Malin:

Jobbigast, utan att spoila så … Det finns en del emotionella scener och vissa av dem fick jag kämpa hårt med för att hitta den rätta känslan. Inte minst slutscenerna i kapitel 11 och 12. Känslosamma scener kan vara lite slitsamma eftersom man själv måste känna det som karaktärerna känner. Man blir liksom lite emotionellt dränerad när man avslutat en sådan scen.
Roligast var nog de scener som utspelas på planeten Venus, inte minst för att jag där fick introducera ett gäng nya karaktärer. Jag gillade verkligen att skriva om dem. Jag riktigt njöt av att skriva hela kapitel 13 (balen).

FBK: Och sista frågan: när man läst dina böcker, finns det någon liknande serie/bok som du kan rekommendera?
Malin: Vet inte hur lika de är, men en Sci-Fi-bok som jag personligen älskar är Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund. Där samsas också individer från olika planeter som alla har sitt bagage att släpa på. De ställs inför svårigheter och tvingas samarbeta. Det är spännande och emellanåt riktigt fint.
Sedan har jag hört att min bok ska ha vissa likheter med Aurora Rising, men den har jag tyvärr inte läst, så huruvida det stämmer eller inte ska jag låta vara osagt.

Från FBK:s sida vill vi tacka Malin för att hon tog sig tid att svara på våra frågor. Båda Malins böcker finns i vår webbshop, inklusive ett paketerbjudande med båda böckerna.

Publicerad Lämna en kommentar

På gång hos Fantastikbokklubben

Nu är våren nästan här, och vad passar då bättre än att informera om vad som är på gång. Situationen är lite annorlunda just nu, där även bokmässor och liknande aktiviteter ställs in för att minska smittrisken. Däremot är det fortfarande ofarligt att stanna hemma och läsa böcker.

För att göra det enklare att handla böcker av oss kommer vi innan sommaren införa möjligheten att betala med Swish. När vi är och säljer på olika mässor, konvent, kongresser, etc, så märker vi att allt fler vill betala med Swish och därför inför vi den möjligheten även i vår webbutik.

En annan nyhet är att vi under året kommer börja sälja e-böcker. Så fort som vi fått en lösning som ger oss möjlighet att lägga vattenstämpel i e-boken kommer vi att öppna upp för försäljning av e-böcker. Givetvis fortsätter vi att ha även fysiska böcker för de som föredrar det.

Publicerad Lämna en kommentar

Smålit i Jönköping 8/2

Lördagen den 8:e februari var det SmåLit, Smålands Litteraturmässa, i Jönköping och på plats fanns flera författare och/eller förlag som gett ut just Fantastik.

SmåLit är en av årets första mässor, och en mässa som placerar utställare efter genre.

På bilden Seraf Förlag, tillsammans med Wilma Sjökvist som jag fått de flesta av bilderna från

Seraf förlag har bland annat gett ut Annah Nozlin, vars böcker du kan hitta här på Fantastikbokklubben.

Fördelen med att dela upp utställare efter genre är att det blir lättare för den besökare som är intresserad av en specifik genre, exempelvis Fantastik. Nackdelen är att de besökare som inte förstått att de gillar Fantastik (än) kanske inte hittar dessa utställare och böcker. Genomgående var det en trevlig mässa, med många utställare och besökare, även om en del verkade ha lite svårt att hitta till just Fantastik-delen.

Till vänster Emelie Kempe och Nohiding förlag. Till höger Linda Andersson. Foto Wilma Sjökvist

Till höger om artikelförfattaren stod Emelie Kempe och Linda Andersson. Emelies böcker i serien Röda ögon kan du hitta här på Fantastikbokklubben. Samma sak med Lindas bok Livstjuvarna.

Som utställare var det både gott om plats, med bord som rymde allt, och trångt då borden stod ganska tätt. Men, det gav samtidigt en chans att prata med de andra utställarna under de korta pauser då det var få besökare. Dessutom fungerade servicen för utställare bra, med tillgång till både kaffe, te och vatten. Dessutom hade lokalerna gott om toaletter vilket minskade köerna. Extra bra om man är utställare och vill springa ifrån så kort stund som möjligt.

Här syns Mattias Lönnqvist bord, och precis till vänster Ulrica Sundin vars rollup (tillsammans med övrigas) skapade en labyrint bakom utställarna.

Artikelns författare (Mattias Lönnqvist), vars böcker också finns här på Fantastikbokhandeln, hamnade mitt i, och tillsammans med flera andra utställare blev det en labyrint bakom oss av alla rollups som stod där. Som syns på bilden var det Oldenasagan, med böckerna Den mörka portalen och Konflikternas tid, som var fokus.

Allt som allt en trevlig mässa. Som utställare önskar man givetvis alltid fler utställare, fler besökare och fler sålda böcker, men en bra mässa och en mässa som jag gärna besöker igen. Till nästa år hoppas jag både att vi får se fler utställare i Fantastik-delen och att vi får se dig som besökare.

Tack till Wilma Sjökvist som alla bilder (utom en) är lånade från.

Publicerad Lämna en kommentar

Gott nytt fantastiskt år 2020!

Redan nytt år. Vi önskar er alla ett fantastiskt år och hoppas att det startat kanonbra!

Hos Fantastikbokklubben har det dykt upp lite nya böcker.

Skräck i Juletid utgiven av nystartade förlaget Darker Shores Publishing i samarbete med Miramir Förlag. 2017 och 2018 hade Miramir Förlag online skräckjulkalendrar och nu finns dessa i bokform.

Genesis och Trident av Filip Forsberg. Del 2 och 3 i Bärnstensgruppen.

Vi ser fram emot detta år med fler härliga böcker, noveller, mässor och tävlingar!