Publicerad den Lämna en kommentar

Veckans Bok: Friskyttarna av Ewa Broberg

Ewa Broberg är 48 år gammal och bor i Motala tillsammans med fyra av sina fem barn. Hon är författare och driver bokförlaget Marwa. På deltid arbetar hon också som intensivvårdssjuksköterska.
Ewa har alltid skrivit och velat bli författare, men det var först när barnen började bli större som hon tog skrivandet på allvar genom att gå en skrivarkurs.

Debuten kom i samband med novellantologin Över en sommarfika, med temat Meningen med livet, utgiven på Ariton Förlag i juni 2017. Hon medverkar där med novellen Södergök.
I september 2017 romandebuterade hon med Friskyttarna, första delen i en dystopisk trilogi med postapokalyptiskt tema. Del 2, Desertörerna släpps i början av juni 2018.
I mars 2018 släppte Marwa Förlag antologin Novellhotellet, ett projekt med sju författare som skriver i olika genrer. Det gemensamma temat för antologin är hotell och Ewa Broberg medverkar med novellen Hotellfrukost. Antologin är även översatt till engelska, Short Stories Hotel. Ewas novell har då fått det engelska namnet Breakfast in bed.

Ewa brinner för svensk fantastik, och det är den genren hon valt att fokusera på både i det egna skrivandet och i utgivningen på sitt förlag.

 

Baksidestext Friskyttarna:

Edens murar restes för att skydda folket från den kalla och ofruktbara värld som återstod efter det sista stora kriget. Lilia, en ung ingenjör, tvingas tillsammans med helarlärlingen Tristan fly för att undkomma Edens premiärminister som har sina skäl att vilja se henne död. Utanför murarna möter hon människor som för hennes liv i en ny riktning och snart får hon anledning att ställa sig frågan om vem som är vän och vem som är fiende.

 

Saga Friskyttarna:

I Eden lever folket skyddade från den värld som togs ifrån dem under det sista stora kriget. Allt är perfekt, harmoni råder. Då man inte längre har möjlighet att framställa föda, får man sina behov tillgodosedda genom dagliga injektioner. För att säkerställa framtidens generationer, importeras regelbundet barn från andra celler runt om i Nya Pangea, den kontinent som en gång kallades Europa.

Till denna slutna värld anländer Lilia, en inbunden flicka på åtta år. Hon adopteras av ingenjören Erling och visar sig snart ha ett skarpt intellekt. Den karriärshungriga politikern Aldo Marco får ögonen på Lilia och trots att hon bara är femton år gifter han sig med henne. Men livet som privilegierad hustru blir inte alls vad hon tänkt sig. Hon tvingas tillsammans med helarlärlingen Tristan fly från Eden. Ut till en värld som de alltid fått veta inte går att leva i längre. Men väl ute möter de överlevare och Lilias liv tar en helt ny vändning. Snart får hon dock anledning att ställa sig frågan – vem är vän och vem är fiende?

Friskyttarna är första delen i en trilogi om kampen för överlevnad i en dystopisk framtid. Det är en dyster framställning om livet efter katastrofen. Friskyttarna handlar om sökande – efter mening, identitet, tillhörighet och kärlek.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *