Publicerad den Lämna en kommentar

Veckans bok: Katalysatorn av Magnus Hägglöv

År 2044 när informationsteknologin och världens befolkningstillväxt håller på att skena utanför människans kontroll, råkar Liam Ågren ut för en fruktansvärd olycka i Alaska. Upphittandet av Liam leder fram till att denne sitter på en hel del information som kan ha långt mer förödande konsekvenser än vad någon kunnat tro var möjligt. Om inte omvärlden får ta del av den informationen, vad kan detta leda till? Vad kan hända om så sker?

Katalysatorn började skrivas i juli 2009. Magnus hade länge funderat på i vilken utsträckning kunskapsnivån det mänskliga användandet av informationsteknologin kunde fortsätta att utvecklas i samma takt som själva tekniken i sig. Framförallt hade han därtill funderat ännu mer över om själva broms- och säkerhetssystemet kunde växa och om det också tilltog i symbios med den kraft som finns i den totala informationsteknologin. Frågan Magnus ställde sig då och kanske ställer sig ännu mer idag, är om människan har kontroll över dagens informationsteknologi fullt ut samt om detta sker på rätt sätt och av rätt organisationer och människor. Idéen till Katalysatorn är inte någon science fiction genre liknade Star Wars, Tillbaka till framtiden eller 1984, bestående av helt annorlunda samhällen och världar. Miljön och handlingen är istället en reviderad, om än fiktiv, skildring av dagens samhälle i en snar framtid ett eller två steg framför oss. Även om alla organisationer existerar idag samt att delar av de tekniska modeller som beskrivs i boken finns och används redan i nuläget, är alla bokens personer påhittade och det finns inga parallella eller påbyggbara personer från verkliga livet.

Magnus Hägglöv är Fantastikbokklubbens initiativtagare och ordförande. Han har bl. a. intervjuats av bokugg.se om Fantastikbokklubben och dess mål. Läs intervjun här.

Sagt om Katalysatorn:

Katalysatorn ger en något dystopisk framtidsvision där informationsteknologin spelar en liknande roll som kärnvapen en gång gjorde under “det kalla kriget”. Trots att handlingen utspelar sig i en framtidsvärld där mänskligheten fortfarande söker makt genom krigiska strategier har författaren, Magnus Hägglöv, lyckats skapa framtidstro genom sina fina karaktärsbeskrivningar. En värmande påminnelse om styrkan i det mänskliga psyket mitt i allt det kalla och hårda, från första sidan ända till det för mig något oväntade slutet.

Läs den! Gärna på stranden en varm sommardag 🙂

 Lotta Nordström, sektionschef IT, Avdelningen för digitalisering Sveriges kommuner och Landsting
Katalysatorn av Magnus Hägglöv är en spännande debutroman som verkligen greppar tag i läsaren. Språket och detaljrikedomen förstärker handlingen på ett djupare plan. Rekommenderar en sträckläsning av boken!
 André Vilhelmsson
Katalysatorn är en spännande och fartfylld historia med många inblandade. Mystiska brev, hemliga signalsystem och kodade meddelanden. Jag hade dock lite svårt att följa de olika karaktärerna för en del var ganska lika till sättet, men huvudpersonerna är ju i alla fall viktigast och de var spännande karaktärer. Jag tycker om att det inte var för mycket Sci – Fi vilket förmodligen berodde på att den utspelar sig år 2044 och inte 2444. Lagom med framtidsprylar och tekniker, det gillar jag.
Kristina Suomela ägare Miramir Förlag och bloggen Svenska Böcker samt författare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *