Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Tobias Robinson

Berätta om din bok Kolsvart och gruvsjuan. Vad handlar den om?

Kolsvart och gruvsjuan är en variant på sagan om Snövit och de sju dvärgarna, men i min saga är det Snövits styvmor som är huvudpersonen och det är inte helt självklart vem som är god eller ond. Det går att känna igen mycket från Snövit-sagan, och Disneys film, men inte som man är van vid.

Vad inspirerar dig och hur kom du på idéen att skriva Kolsvart och gruvsjuan?

Jag blir inspirerad av allt möjligt och utgår oftast från en idé när jag skriver. Idén om Kolsvart var ursprungligen en tanke om hur ofta vi tror att den som är vacker också automatiskt är god. Jag funderade också kring att det var ologiskt att en regerande drottning skulle se Snövit som ett hot bara för att hon var vacker; varför skulle skönhet vara så viktigt för någon med makt?

Har du skrivit fler böcker?

Ett antal e-böcker och romanen Norna.

Drabbas du någon gång av så kallad skrivkramp, och i så fall, hur löser du det?

Eftersom jag inte skriver som yrke kan jag fly från skrivkramp genom att göra något annat och då kan det lösa sig. Annars brukar jag försöka strukturera berättelsen bättre genom att göra en mindmap. Eller så skriver jag bara, trots skrivkrampen, och så får jag kasta det som blir dåligt.

När bestämde du dig för att bli författare?

Jag har alltid gillat att hitta på berättelser. Att börja skriva mer regelbundet började jag med 2014 eftersom jag behövde något att göra under sömnlösa nätter, något som inte väsnas.

Hur ser en ”normal” skrivdag ut för dig? När på dygnet skriver du som bäst? Behöver du lugn och ro omkring dig, eller kan du fokusera trots stimmig miljö?

En normal skrivdag sitter jag antingen i ett rum i källaren som jag har anekterat för mitt skrivande, eller i matsalen. Jag kan gärna ha lite folk omkring mig.

Läste du mycket som barn?

Ja, och inte bara som barn. Jag läser fortfarande mycket.

Tycker du att det är svårt att nå ut till läsarna?

Jättesvårt. Jag skriver fantastik som är en smal och något föraktad genre; och jag skriver inte ens berättelser som är typiska för den genren. Jag har inte heller något stort förlag bakom ryggen som kan fläska på med marknadsföring.

Hur viktigt är det med svensk fantastik?

Det finns ett ideal i Sverige att ju mer verklighetstrogen en bok är, desto bättre är det. Det är synd, för det är nog bra om vi kan använda vår fantasi också. Verkligheten har vi ändå omkring oss hela tiden.

Vad gör du när du inte skriver? (Om du inte skriver på heltid)

Jobbar med att utveckla cirkulära lösningar för olika material och tillbringar så mycket tid jag kan med min familj.

Beskriv din bok med tre ord och tre ord endast!

Maktkamp, kärlek, kvinnor.

Om din huvudkaraktär var en drink/dryck/maträtt, vilken drink/dryck skulle den vara?

En varm smörgås med svampstuvning och ost.

Vad är planerna för framtiden, kommer det ytterligare böcker i samma genre?

Nej, nästa projekt blir att skriva klart en mer absurd bok som blandar grustransporter, kvantfysik och medelålders, lite trött kärlek.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *