Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Katrin C Felicitas

FBK: Berätta om din bok Alendor – den förintade släkten. Vad handlar den om?

Katrin: En dag kidnappas Milenas son Lukas och förs genom en portal till en annan värld – Alendor. Milena ser det hända men kan ingenting göra.
När en man från Alendor dyker upp, får Milena honom att ta med henne till Alendor så att hon kan rädda sin son. Men hon inser snart att det kommer att bli svårare än hon trott. Det är nämligen inte bara Lukas som är i fara, hela jorden är hotad.
I en värld bland farliga djur och onda magiker tvingas hon välja mellan att rädda jorden eller Lukas, samtidigt som hon lär sig hantera de nya krafter som hon upptäckt att hon besitter.

FBK: Om din huvudkaraktär var en drink/dryck/maträtt, vilken drink/dryck skulle den vara?

Katrin: Svart te. Hon är varm och lite bitter.

FBK: Vad inspirerar dig och hur kom du på att skriva om Alendor? / Hur kom du på idéen till boken?

Katrin: Jag inspireras dagligen av saker jag hör, ser eller läser. Exempelvis så är Alendors miljö inspirerad av mina vandringsresor och långa promenader.

FBK: Läste du mycket som barn?

Katrin: Jag minns att vi gick till biblioteket med skolan många gånger. Jag valde oftast korta sagor då. För jag läser otroligt sakta och hinner därför inte läsa så mycket. Jag började läsa mer seriöst först vid 20års ålder.

FBK: När du skriver, har du då hela historien klar för dig eller växer den fram under tiden du skriver?

Katrin: Alendor har jag skrivit helt utan någon plan. Jag visste inte ens slutet när jag började skriva. Jag gjorde ett försök i att skriva upp en storyline till första boken men gick ganska fort över till att skriva fritt igen.

Nu, efter att andra boken också är skriven på samma sätt, märkte jag att sättet inte passar mig.
Min nya serie kommer ha en blandning mellan synopsis och outline. Jag har bara precis börjat, men har redan en powerpoint på 20 sidor. De viktiga karaktärerna har varsin sida där jag skriver lite om hur de fungerar, vad de har för personlighetsdrag, bakgrund m.m. Sedan förklarar jag magin, världen, upplägg, andra egenheter och just nu har jag extremt kortfattat skrivit handlingen på de första två böckerna.

FBK: Drabbas du någon gång av så kallad skrivkramp, och i så fall, hur löser du det?

Katrin: Självklart har jag dåliga dagar. Jag trodde att jag skulle hindras av att ha för mycket nedskrivet från början. Men med facit i hand, efter två helt oplanerade böcker, så kan det istället sätta käppar i hjulen. Det var svårt att dagligen komma på nytt material och att bland annat bena ut magin och världen vartefter. Några gånger gick jag tillbaka till början och läste om allt samt redigerade. Det ledde, som tur var, varje gång till att jag kom på detaljer som gjorde att jag kunde fortsätta.

FBK: Hur ser en ”normal” skrivdag ut för dig? När på dygnet skriver du som bäst? Behöver du lugn och ro omkring dig, eller kan du fokusera trots stimmig miljö?

Katrin: En normal skrivdag innehåller ofta en del prokrastinering.

Jag kan inte välja min skrivtid. Jag jobbar heltid på dagen. Umgås med dottern på eftermiddagen. Och skriver på kvällen när hon har gått och lagt sig och sysslorna är klara. Beroende på hur trött jag är blir det olika effektivt. Det går inte att sitta och vänta på att inspirationen ska komma. Ibland får jag helt enkelt bita ihop och köra på ändå. Oftast lossnar det efter att jag lyckats få ner några meningar. Tyvärr behöver jag extrem tystnad för att kunna fokusera.

FBK: Vad är svårast med att vara egenutgivare tycker du?

Katrin: Marknadsföring och att sköta företaget.

Att äga ett eget företag har nog aldrig varit en dröm. Av en händelse publicerade jag min första bok via eget förlag. Jag fick då i grova drag information om hur man går tillväga. Men jobbet fick jag göra själv. Och jösses vad mycket jobb det är. Bokhandlar, butiker, tidningar m.fl. får så otroligt många förfrågningar. Det är svårt att nå igenom till dem. Jag tycker även det är svårt att hitta vad man kan göra. Vilka mässor, konvent, marknader eller andra sammankomster som finns. Ofta behöver man anknytning till staden för att få delta.

FBK: Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?

Katrin: Det är svårt att ge tips som passar alla. Som jag nämnde tidigare så passar det mig bättre att ha en synopsis/outline. Den skriver jag på ett lekfullt sätt med mycket färger och former så att det är extra kul att öppna dokumentet varje dag.

Det som hjälpte mig och fick upp mitt skrivsjälvförtroende enormt var att få kommentarer från en lektör. Då fick jag bekräftat att det jag skriver faktiskt duger och vad jag behöver bättra på.

FBK: Vad vill du säga till dina läsare?

Katrin; Jag har försökt skapa en värld dit man kan fly vardagen. Tyvärr är den inte helt bekymmersfri. Milenas son blir trots allt kidnappad och hon får kämpa hårt för att nå sitt mål. Men jag har ändå valt att lämna en del stora ämnen utanför så att så många som möjligt kan trivas.

FBK: Hur viktigt är det med svensk fantastik?

Katrin: Väldigt viktigt. I och med att jag skriver på svenska så läser jag också på svenska. Fantastik är inte så konstigt egentligen. Många element stöter vi på i viss form i vardagen. Och apropå vardagen så behöver vi alla ta en paus och drömma oss bort ibland.

FBK: Vad gör du när du inte skriver? (Om du inte skriver på heltid)

Katrin: Jag arbetar heltid som mjukvarutestare och scrum master på en statlig myndighet.
Mitt liv har förändrats ganska drastiskt sedan jag fick dottern samt att jag har tillåtit skrivandet ta mycket plats de senaste åren.

Jag umgås med dottern så mycket jag kan. När jag inte skriver gillar jag att läsa, slökolla på tv eller spela brädspel.
Vandringsresor genom världen är något jag drömmer om. Och att bli författare på heltid förstås.

FBK: Något du vill tillägga? Var du t.ex. på bokmässan i år? Var det första gången? Signerade du böcker? Vad var det bästa med bokmässan?

Katrin: Jag var på bokmässan på lördagen. Det var första gången och jag hade ingen aning om vad som väntade. Jag var sedan länge upptagen med skrivandet och företagandet så jag hade inte ens kollat upp programmet. Det enda som var bokat för dagen var en intervju på ca. 20 minuter. Sedan gick jag bara planlöst omkring. Det som inspirerade och fångade mig mest var en intervju av Peter Bergting. Han visade en otrolig kunskap om magi och hur den har funnits med oss genom tiderna.

Ett tips från Katrin: Maila boken till dig själv eller ha den på minst 1 usb. Aldrig bara på datorn. Jag har pratat med så många personer som inte har kommit igång igen efter att ha blivit av med sin text för att datorn strulat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *