Publicerad den Lämna en kommentar

Av stjärnstoft är vi komna – intervju med författaren

Den senaste boken i Fantastikbokklubbens (FBK) sortiment är Av stjärnstoft är vi komna av Malin V. Olsson. Vi fick en chans att ställa några frågor till henne, om boken och om skrivande.

FBK: Du har precis släppt Av stjärnstoft är vi komna som är en uppföljare till Universums mörka hemlighet. Utan att spoila handlingen: tar den vid där den förra slutar?
Malin: Det kan man säga, Av stjärnstoft är vi komna är en direkt fortsättning på Universums mörka hemlighet. Ett par veckor har passerat när vi återser Veronica, men handlingen tar vid ungefär där första boken slutar.

FBK: Berättelsen äger rum i framtiden, 2179. Skulle du kategorisera den som SF eller fantasy?
Malin: Sci-Fi, helt klart.

FBK: Vad inspirerar dig när du skriver?
Malin: Alla mina karaktärer är inte mänskliga, men konflikterna och problemen de ställs inför är ytterst humana. Jag hämtar mycket inspiration från vardagliga situationer och samhällsproblem, men tar dem ett snäpp längre, ut i rymden och in i framtiden.

FBK: Eftersom det är en uppföljare: går det att läsa den utan att ha läst bok 1, eller bör man läsa dem i ordning?
Malin: Visst kan man läsa Av stjärnstoft är vi komna utan att ha läst Universums mörka hemlighet men bäst är nog att läsa båda, i kronologisk ordning.

FBK: Nu kanske det verkar långt fram, med bok 2 precis släppt, men kommer det fler böcker om Veronica?
Malin: Absolut! Detta blir en Tetralogi, dvs fyra böcker. Jag har så gott som hela del tre och fyra klara i huvudet. De sista två delarna kommer dock bli något mer fristående.

FBK: Utan att spola handlingen: vilken scen tyckte du var jobbigast att skriva? Och vilken var roligast?
Malin:

Jobbigast, utan att spoila så … Det finns en del emotionella scener och vissa av dem fick jag kämpa hårt med för att hitta den rätta känslan. Inte minst slutscenerna i kapitel 11 och 12. Känslosamma scener kan vara lite slitsamma eftersom man själv måste känna det som karaktärerna känner. Man blir liksom lite emotionellt dränerad när man avslutat en sådan scen.
Roligast var nog de scener som utspelas på planeten Venus, inte minst för att jag där fick introducera ett gäng nya karaktärer. Jag gillade verkligen att skriva om dem. Jag riktigt njöt av att skriva hela kapitel 13 (balen).

FBK: Och sista frågan: när man läst dina böcker, finns det någon liknande serie/bok som du kan rekommendera?
Malin: Vet inte hur lika de är, men en Sci-Fi-bok som jag personligen älskar är Czentes Omega av Anna Jakobsson Lund. Där samsas också individer från olika planeter som alla har sitt bagage att släpa på. De ställs inför svårigheter och tvingas samarbeta. Det är spännande och emellanåt riktigt fint.
Sedan har jag hört att min bok ska ha vissa likheter med Aurora Rising, men den har jag tyvärr inte läst, så huruvida det stämmer eller inte ska jag låta vara osagt.

Från FBK:s sida vill vi tacka Malin för att hon tog sig tid att svara på våra frågor. Båda Malins böcker finns i vår webbshop, inklusive ett paketerbjudande med båda böckerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *