Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Håkan Gulliksson

Håkan Gullisson

Intervju med Håkan Gulliksson

FBK fick möjligheten att intervjua Håkan Gulliksson som nyligen släppt boken Spelvärlden : https://www.fantastikbokklubben.se/produkt/spelvarlden/

(FBK) Innan vi går in på ”Spelvärlden” som finns hos Fantastikbokklubben tänkte jag fråga om ditt skrivande i allmänhet, för ”Spelvärlden” är inte din första bok, eller hur?

”Spelvärlden” är första delen av en trilogi och jag har tidigare publicerat en introducerande roman som heter ”Alldeles förträffligt Jennie”. Medan jag skrivit har jag byggt en webbsajt om romanskrivande. Den har jag nu givit ut som handboken ”Skriva och läsa romaner”. Jag jobbade tidigare på Umeå universitet och där var jag medförfattare till studentlitteratur om Hållbar utveckling. 

(FBK) Du befinner dig i en hiss och har precis nämnt att du skrivit en bok som heter ”Spelvärlden”. Den andra passageraren i hissen blir nyfiken på titeln och frågar vad den handlar om. Du har 20 sekunder på dig innan hissen kommer till nästa våning där du ska gå av. Hur beskriver du boken på den korta tiden?

Jag får prata på väldigt fort. Först vill jag säga att ”Spelvärden” är genremässigt en korsning av utopisk science-fiction, agentroman och feelgood med en hel del humor. Tänkt läsare är en teknikintresserad litteraturvetare med intresse för filosofi. En smal målgrupp.


Romanens handling utspelar sig på olika nivåer år 2076. På en nivå utreder agenten Robert Sonning af Ingenjör problem med kraschade spel i Umeå och träffar Ami Karlsson, hennes familj och familjens intelligenta hus. Han tvingas välja mellan karriären och kärleken. Nästa nivå av handlingen berättar historien om vem som tar makten och hur. Den hierarkiska strukturen i samhället bygger på mäktiga familjer som med sin globala makt kan lösa hållbarhetsproblemen, men som är helt beroende av att spelvärlden fungerar. Nu störs spelen och familjernas makt hotas.

(FBK) Jag tittade på omslaget innan jag läste baksidestexten, och tyckte den hade en intressant motsägelse. Dels idyllen med huset och djur, kontra spelkortet. Dels spelkortet som positivt i sig, men samtidigt negativt (eller upproriskt) med Guy Fawkes ansikte på. Skulle du säga att texten i boken spelar på motsägelser, eller är det jag som läser in för mycket i omslaget?

Nej, du har alldeles rätt. På ett övergripande handlingsplan skildras konflikten och beroendet mellan spelvärlden som styrs av det virtuella Metaspelet och den uråldriga, materiella, Naturen som allt eftersom uppgraderats med teknik och blivit medveten. Handlingen speglas av referenser till Mozarts opera Trollflöjten, men någon trollflöjt fick jag inte in i omslaget.

(FBK) Vad inspirerar dig när du skriver? Vad får fingrarna att flöda över tangentbordet? 

Bra fråga. Ärligt talat har jag inte en aning. Jag sätter mig ner för att jag bestämt mig för att skriva och inte har något annat för mig. Sedan är det plötsligt lunch.
Vad som främst fick mig att börja skriva var irritationen över den depressiva stämning som vi själva lagt över oss i Sverige. Jag är oerhört less på dystopier och grå realism där allsköns elände lyfts fram. Min ambition är att bidra en ljusare syn på framtiden där det är självklart att vi styr över våra öden och där det spelar roll vad vi hoppas på och vad vi gör.


Min andra drivkraft är ambitionen att lära mig skriva humoristiskt. Känner att jag har det inom mig, men det är svårt att locka till skratt hos fler än mig själv. Å andra sidan kan jag ta upp ”Alldeles förträffligt Jennie” och skratta gott. Det får väl räcka. När det gäller pengar har jag totalt övergivit tanken att tjäna pengar på böckerna. Jag har så det räcker till mat och hyra, till lektörskostnader och recensionsex.

(FBK) Utan att avslöja handlingen: vilken scen tyckte du var jobbigast att skriva? Och vilken var roligast? 

Svårast var nog våldtäktsscenen som matchar det Monostatos gör i Trollflöjten. Roligast var den som beskriver hur spelen blir medvetna och som jag skrev stilistiskt inspirerad av Douglas Adams.

(FBK) Tänk dig en läsare som precis läst sista ordet på sista sidan, och slagit igen boken. Vilken känsla hoppas du att den läsaren ha?

Det vore fantastiskt om läsaren vill tänka vidare runt hur vi vill ha det i Sverige och resten av världen. Kanske föra fram en helt annan visioner än min om en utopisk framtid och berätta den för mig. 

(FBK) Och sista frågan: när man läst din bok, finns det någon liknande serie/bok som du kan rekommendera? Så att vi har någonting att läsa medan vi väntar på nästa bok.

Nej. Har inte hittat något liknande men ni behöver inte misströsta. Uppföljaren ”Extas! (2098)” kommer inom några veckor och avslutningen av trilogin som heter ”Gudarna (2121)” publiceras i mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *