Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Malin V. Olsson

Malin V. Olsson

FBK: Berätta om din bok Universums mörka hemlighet. Vad handlar den om?

Malin: Universums mörka hemlighet handlar om det första skälvande mötet mellan människan och utomjordingen. Läsaren får följa med artonåriga Veronica Harrington på en resa ut i rymden, en resa som kommer att förändra inte bara hennes eget liv, utan tillvaron för alla människor i hela världen. Det är en varm bok som med glimten i ögat skildrar vänskap, mod och gränslös kärlek.

FBK: Hur kom du på idéen till den här boken?

Malin: Nu är det länge sedan jag skrev grunden till Universums mörka hemlighet så jag minns inte exakt. Men det började med att Veronica Harrington dök upp i mitt huvud och visade en scen där hon smet ut i rymden. Jag hade då länge lekt med tanken på vad som skulle hända om vi upptäckte att det finns liv på flera planeter i vårt solsystem, och när jag plötsligt hade både huvudkaraktär och öppningsscen klar för mig växte storyn fram spontant ur den tanken.
   
FBK: När du skriver, har du då hela historien klar för dig eller växer den fram under tiden du skriver?

Malin: Själva grunden har jag klar, men mycket växer fram och förändras under arbetets gång. Min kommande bok slutar till exempel inte alls som jag från början hade tänkt, även om ursprungshandlingen fortfarande är densamma. Det är det som är så roligt med skrivandet; när karaktärerna vaknar till liv och väljer att gå sina egna vägar. Då försöker jag rätta mig efter dem. Ändra, anpassa och skriva om. Oftast blir det riktigt bra.

FBK: Har du skrivit fler böcker?

Malin: Universums mörka hemlighet är min första publicerade bok och den direkta fortsättningen; Av stjärnstoft är vi komna, befinner sig just nu i redigeringsfasen. Men jag har många opublicerade manus hemma också, sådant jag skrev under min ungdom och som jag enbart sparar för privat bruk.

FBK: När bestämde du dig för att bli författare?

Malin: Drömmen har alltid funnits där, jag började författa redan innan jag lärt mig alfabetet. Som liten hittade jag på sagor som mina föräldrar skrev ner, det blev många fyllda ritblock. Det dröjde dock ganska länge innan jag på allvar försökte förverkliga drömmen. Jag skrev grunden till Universums mörka hemlighet för en massa år sedan och därefter blev manuset liggande orört under en lång tid. När jag äntligen dammade av det igen så kände jag att det var så pass bra att jag faktiskt ville arbeta vidare med det. Jag började redigera, och på den vägen är det.

FBK: Drabbas du någon gång av så kallad skrivkramp, och i så fall, hur löser du det?

Malin: Sällan långvarigt men visst, det händer. Då försöker jag gå tillbaka i texten och läsa det jag redan skrivit. Sätta mig in i karaktärernas känslor och upplevelser. Ibland hjälper det att spela musik som speglar det jag vill att karaktärerna ska känna i en specifik scen. Om skrivkrampen mot förmodan inte släpper brukar jag bara bita ihop och stånga mig vidare, det gäller att ta sig över den där jobbiga tröskeln. Jag kan ju alltid gå tillbaka och redigera det som kanske inte blev så bra.

FBK: Tycker du att det är svårt att nå ut till läsarna? Vad skulle du vilja säga till dina läsare?

Malin: Visst, det är en utmaning att ’nå ut genom bruset’. Det kryllar ju av spännande, mysiga och välskrivna böcker där ute. Jag är djupt tacksam för all härlig respons jag får, och för alla er som tar er tid att recensera och tipsa om min bok i sociala medier. Tusen tack!” (Den positiva) läsarresponsen är oerhört värdefull och dessutom ett kvitto på att allt slit lönar sig.

FBK: Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?

Malin: Det gäller att försöka synas och höras, både i sociala medier och i verkliga livet. Varje exponering av boken innebär ju sannolikt att någon eller några blir nyfikna och vill ta reda på mer. Att nätverka med andra författare är också värdefullt, då kan man utbyta erfarenheter, besöka evenemang tillsammans och hjälpas åt att lyfta fram varandras böcker i ljuset. Och inte minst, att lära sig prata om sin bok. Det låter enkelt men kan ibland vara vansinnigt svårt.

FBK: Vad är planerna för framtiden, kommer det ytterligare böcker?

Malin: Absolut! Min kommande bok heter Av stjärnstoft är vi komna, och förhoppningsvis går den till tryck ganska snabbt efter nyår. Jag har påbörjat arbetet med bok nummer tre, och sedan har jag material även till en fjärde bok.

FBK: Vad gör du när du inte skriver?

Malin: Jag arbetar som sjuksköterska inom hjärtsjukvården, något jag älskar och trivs mycket bra med. Det kanske märks i boken? När jag inte arbetar försöker jag umgås så mycket jag bara kan med min familj … jag hinner sällan ha långtråkigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *