Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Fredrik Höjing

FBK: Berätta om din bok Jag jaguar. Vad handlar den om?

Fredrik: Jag Jaguar är en fantastisk berättelse i bemärkelsen att huvudkaraktären bokstavligen finner sig själv under sin backpacker-resa till Sydamerika. I övrigt utspelar sig historien i den vanliga världen med vår världs vanliga begränsningar. Berättelsen är delvis en äventyrsroman där vi följer huvudkaraktären genom välkända platser i Sydamerika men som samtidigt utforskar världens och verklighetens gränser.

FBK: Hur kom du på idéen till den här boken och hur lång tid tog det att skriva den?

Fredrik: Min fantasi fungerar på samma sätt som många författare som skriver i genren magisk realism, nämligen att metaforer och liknelser kan ta bokstavlig form. Jag tänker ibland på José Saramago som undrade hur det skulle vara om världen drabbades av plötslig blindhet. Min bok Jag Jaguar tog, trots sitt lilla format, cirka 10 år att skriva. Rättare sagt skrev jag ner idén för tio år sedan, sen dröjde det ungefär fem år innan jag skrev klart den på Skurups folkhögskola och sen ytterligare fem år innan den blev publicerad.

FBK: När du skriver, har du då hela historien klar för dig eller växer den fram under tiden du skriver?

Fredrik: När jag skriver vet jag väldigt lite om vad som ska ske. Jag börjar med en idé eller en karaktär som får utforska sin värld. Med risk för att låta självgod så är det mest därför jag skriver, för att jag tycker mina egna historier är så spännande att jag bara måste få veta hur de slutar.

FBK: Läste du mycket som barn?

Fredrik: Jag läste mycket som barn. Jag minns särskilt den stora dagen då bibliotekarien sa åt mig att vi skulle titta på några andra bokhyllor och jag förstod att vi var på väg in bland vuxenböckerna.

FBK: När bestämde du dig för att bli författare?

Fredrik: När jag läste psykologprogrammet i Lund gick jag några kvällskurser i kreativt skrivande och vid ett inlämningstillfälle fick jag sådan feedback att jag för första gången tänkte tanken att jag kanske hade en egen stil och/eller något särskilt att berätta.

FBK: Hur viktigt är det med svensk fantastik?

Fredrik: Jag tycker det är superviktigt med svensk fantastik. Fantastik är ju en genre som med rätt ingredienser kan fånga en publik som inte annars läser och som i filmatiseringar kanske är en av de genrer som drar flest tittare. Då är det så klart extra roligt när en blockbuster bygger på svenska böcker eller utspelar sig i svensk kontext.

FBK: Drabbas du någon gång av så kallad skrivkramp, och i så fall, hur löser du det?

Fredrik: Absolut drabbas jag av skrivkramp. Än så länge har det inte skett under någon längre period. Mitt recept är att om och om igen läsa igenom det jag skrivit och på så sätt hitta in i berättelsen, antingen hittar jag då vart texten är på väg eller så hittar jag en lucka där något behövs läggas till. Alternativt hanterar jag skrivkramp genom att försöka tillåta att dagens produktion inte blivit mer än åtta ord. Vanligtvis utgörs en skrivar-arbetsdag för mig av cirka fem timmars aktivt skrivande. Jag brukar aldrig tillåta att det blir färre än fyra timmar men om det är en tragglig dag kan jag tillåta mig själv en joggingtur eller promenad under ”arbetstid”.

FBK: Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?

Fredrik: I fem år skickade jag min bok varje månad till nya förlag, gjorde korrigeringar, tog bort eller la till karaktärer. Innan jag till slut blev antagen av Svensk Sci Fi. Jag vill dock helst inte säga att en ska tro på sin bok för jag är inte säker på att en alltid bör göra det. Jag skickade till exempel in en novellsamling under många år som jag idag inte anser håller måttet.

FBK: Vad är planerna för framtiden, kommer det ytterligare böcker?

Fredrik: För närvarande arbetar jag på min nästa bok, vilket är superroligt. De senaste fem åren har nämligen inte innehållit något som helst skrivande (förutom ett fåtal insändare i Sydsvenskan). Detta till följd av att mitt arbete som psykolog som svalde all min ork och energi. Dessutom blev jag förälder för cirka två år sedan. En ytterligare aspekt var också att jag så gärna ville komma ut med min bok Jag Jaguar att jag inte kunde börja skriva på något annat förrän jag var säker på att den var ”färdig” och erhållit det öde den förtjänade.

FBK: Vad vill du säga till dina läsare?      

Fredrik: Jag är så oerhört glad och tacksam mot alla de människor som läser böcker, som ordnar bokcirklar, skrivarkurser, driver tidsskrifter och förlag, hittar på historier eller sjunger för sina barn, recenserar böcker och sysslar med litteraturkritik. Utan dem skulle ju inte litteraturen finnas överhuvudtaget och livet för oss författare skulle vara så mycket tråkigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *