Publicerad den Lämna en kommentar

Intervju med Jonas Söderberg

FBK: Berätta om din bok Skapelsens krona. Vad handlar den om?
Jonas: Den handlar om en gymnasieklass som reser på en studieresa någon gång i slutet på 1970-talet. Syftet är att studera ekologi och evolution, men några både oväntade och skrämmande händelser förvandlar snart resan till något helt annat. För några av ungdomarna blir resan en vändpunkt, och början på något som både är farligare och mer fantastiskt än de någonsin kunnat tänka sig. Boken är en korsning mellan realism och fantastik. De läsare som gillar fantasy uppfattar den som en fantasyroman, och för de som känner sig mer hemma i science fiction (som jag själv) är det en sf-historia.
FBK: Vad inspirerar dig och hur kom du på idéen till den här boken?
Jonas: När man läst ett tag så kanske man börjar misstänka att jag själv var med på den här skolresan, och det är faktiskt nästan sant, även om alla personer i boken är påhittade. En annan inspiration var att faktiskt försöka lägga sig mellan olika genrer, och skapa lite osäkerhet om vad det egentligen är för slags bok man läser. Att boken skulle vara spännande och svår att lägga ifrån sig var förstås också en ambition.
FBK: Har du skrivit fler böcker?
Jonas: Nej, det här är den första. Ovanligt att debutera så sent (jag är 59), jag vet! men bättre sent än aldrig. Jag var ganska aktiv som science-fiction fan när jag var tonåring och läste massor. Jag planerade att skriva saker redan då, men det blev liksom aldrig av.
FBK: När bestämde du dig för att bli författare?
Jonas: Vet inte om man får kalla sig författare efter bara en bok? Jag är musiker, tonsättare, teaterregissör och datorforskare också, men det är klart att jag alltid har velat skriva böcker.
FBK: Hur ser din skrivprocess ut?
Jonas: Jag skriver tyvärr ganska långsamt. Kanske för att jag är oerfaren. Jag skriver om och ändrar hela tiden, ibland tio gånger per mening. Jag skulle aldrig kunna skriva på en gammaldags skrivmaskin eller för hand. Datorn är en förutsättning. När jag inte skriver så tänker jag på hur handlingen skall utvecklas. Jag tänker när jag går med hunden eller när jag inte kan sova. Jag har flera oskrivna böcker i huvudet samtidigt.
FBK: Hur ser en ”normal” skrivdag ut för dig?
Jonas: Jag vaknar ofta alldeles för tidigt. ”Skapelsens krona” har jag nästan bara skrivit mellan fem och sju på morgonen. När dagen sedan börjar så har jag inte tid längre. Jo, jag har skrivit när jag åkt tåg också. Det fungerar perfekt!
FBK: Drabbas du någon gång av så kallad skrivkramp, och i så fall, hur löser du det?
Jonas: Jag har permanent skrivkramp, och drabbas istället någon gång av små impulser att skriva. När man äntligen har chansen att vara kreativ så är frestelsen att tömma diskmaskinen eller hänga tvätt nästan oemotståndlig. Jag fattar inte varför, men det känns mer prestigelöst att göra tråkiga saker än roliga. Det gäller i ännu högre grad när jag skall skriva musik. Jag är kanske rädd att det inte skall bli så bra som jag tror?
FBK: Tycker du att det är svårt att nå ut till läsarna?
Jonas: Det är klart! Det skrivs ju så mycket, och så bra! Men jag är ju van vid den situationen, det är samma sak med musik och teater. Innan jag skrev den här boken så fattade jag inte att det skrivs så mycket fantasy och sf på svenska just nu. Det ges ut massor med böcker på små förlag, men det syns inte på tidningarnas kultursidor, eller i Babel. Det är lite som en underground-scen, eller en parallellvärld.
FBK: Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?
Jonas: Hm … Nej. Det är väldigt svårt. De stora förlagen har fördomar om fantastik, och skummar förmodligen manusen de får in ganska slarvigt. Så här har det nästan alltid varit. Det var bara en kort period på 70-talet när förlag som Delta, Askild & Kärnekull och Bernces plötsligt sprutade ur sig science fiction av hög kvalitet. Men det var förstås nästan bara översättningar av amerikanska och brittiska böcker.
FBK: Hur viktigt är det med svensk fantastik?Jonas: Jag tycker förstås att det är viktigt, och framför allt roligt att det skrivs på svenska. Alla språk har sina egna kvalitéer, och svenskan har förstås sina. Vi har också våra egna förutsättningar, vår historia och mytologi att exploatera. Det ger fantastiken färg och särdrag som inte skulle uppstå annars. Svenska deckare säljs ju i hela världen, och en liten del fantastik når faktiskt också ut.
FBK: Vad gör du när du inte skriver? (Om du inte skriver på heltid)
Jonas: Forskar kring människa/maskin-interaktionen vid forskningsinstitutet RISE SICS i Kista.
FBK: Vad är planerna för framtiden, kommer det ytterligare böcker efter Skapelsens krona?
Jonas: När jag hade skrivit klart ”Skapelsens krona” så var jag helt övertygad om att den var ”tillräcklig”, att den hade en början, en handling och ett slut helt enligt Aristoteles regler. Men många som läst den har i alla fall velat ha en fortsättning, och undrat vad som hände sedan? Och plötsligt kom jag på att det faktiskt hände en mängd saker ungefär åtta år senare. Saker som skulle visa sig få oöverskådliga konsekvenser för vår historia och vår värld. Så om jag tar mig i kragen så kanske det i alla fall kommer en fortsättning.
Men samtidigt jobbar jag också med en annan roman, som utspelar sig mycket längre in i framtiden. Närmare bestämt om 16 000 år…

 

Klicka på bilden nedan för att läsa mer om Jonas bok i webbutiken.

Skapelsens krona

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *