Lucka 14 – Sten Rosendahl
[Öppna i nytt fönster]

 

 

 

 

Sten är inte bara en av Fantastikbokklubbens grundare, föreningens webbansvarig och WordPress-guru, han skriver också science-fiction, närmare bestämt dystopi, i det långa formatet samt blandad fantastik i novellform. På det egna Förlag Futur kom år 2017 den första romanen Algblomning ut. Nästa roman, uppföljaren Värmevåg, är under intensiv redigering och väntas komma ut vintern 2020/2021, likaså den tredje utgåvan av debuten Algblomning.

Sten drog efter många år upp sin rötter från Stockholm våren 2019 och planterade dem i  Skånes mylla, närmaste bestämt i Lund. Jobbet som IT-konsult i regionen bedrivs just nu på distans, så också deltagandet i flera bok- och skrivcirklar. På fritiden är det Österlen som lockar, gärna med långa promenader året runt vid havet.

Skrivkarriären, som egentligen började i skoltidningen på högstadiet, kom igång på riktigt efter närmare 20 år som hobbykortfilmare (se Stens YouTube-kanal om du är intresserad av att se några av filmerna). En skrivövning som sedan blev ett tänkt långfilmmanus blev sedan en novell som  antogs till fantasyföreningen Catahyas antologi Magiker och Maskiner. Novellen var embryot till dystopin Algblomning och flera scener är kvar i romanen. Sten är sedan dess också publicerad med noveller i antologierna Över en Vinterfika, Sjön och Folktro. Ett par andra antologipubliceringar är på gång och han planerar att ge ut ett urval i en egen novellsamling så småningom.

Andra roliga erkännanden var vinsten i Catahyas drapa-tävling (exakt 100 ord) med publicering online av novellen En Fet Smäll och att romanen Algblomning  kontrakterades som ljudbok hos Lind & Co och gavs ut där våren 2018.

Du kan enklast följa Sten på Facebook och Instagram.

Signering av Algblomning vid releasen på Bokmässan i Göteborg 2017. Foto: Pia Lerigon.

I en senare lucka kan du läsa ett smakprov ur Stens produktion, men du kan redan nu hitta böcker där han medverkar här.