Lucka 17

[Öppna i nytt fönster]

A Christmas Carol

Jag heter Anna Gable och jag jobbar som lektör, redaktör och språkkonsult. I dag är jag gäst i lucka nummer 17.

På sommaren 1996 började jag jobba professionellt med text. Då var jag nästan färdig på Språkkonsultlinjen men valde att sätta igång parallellt med mitt examensarbete. Mina uppdrag har varierat men det jag tycker bäst om är att få jobba med skönlitteratur.

Att få ta del av andras råmanus är att få ett stort förtroende. Många är oroliga för vad jag ska säga. Försök istället att vända på det. Lektören eller redaktören är författarens vän. Vi strävar båda mot att få fram ett så bra manus som möjligt. Och om författaren får kontrakt med ett förlag eller lyckas med sin egenutgivning är det en tyst fjäder i hatten även för mig. jag blir stolt, kort och gott.

Långt innan lektören kommer in i bilden måste manuset bli färdigt. Och ska det bli färdigt måste du påbörja det. Min gissning är att alla författare, både nybörjare och erfarna rävar, då och då tvivlar på sin egen förmåga. Visste du till exempel att Charles Dickens brottades med en våldsam skrivkramp när han fick idén till “A Christmas Carol”? När han väl fått idén trodde hans förläggare inte på den, utan kallade idén för “Humbug”. (Känns ordet igen?)

År 1843 var Dickens 31 år gammal. Han befann sig i en nedgång, efter den internationella succén med Oliver Twist. Nya böcker floppade och manus refuserades. Samtidigt hade han en stor familj att försörja. Vid den här tiden var julen ingen stor högtid i England, men Dickens trodde på sin idé, att skriva en spökhistoria med jultema. Han skrev manuset till sin novell på sex veckor men ingen ville ha det. Då gav han ut det själv.

Dickens magkänsla visade sig vara god. “A Christmas Carol” blev omedelbart en storsäljare. Förstaupplagan, som var på sextusen böcker, sålde slut på fyra dagar. Och framgången fortsatte. Boken har varit i tryck under 177 år. Den har inspirerat otaliga pjäser, filmer, radio- och tv-versioner samt seriealbum.

Om inte Dickens trott så mycket på sin text hade vi kanske aldrig fått ta del av den. Det var inte bara hans förläggare som sa åt honom att lägga projektet åt sidan, men Dickens lär ha svarat: “By George, I’m going to see this book in print.”

Antingen har du redan en egen succé i byrålådan eller så skriver du en. Men får du, likt Dickens, hinder på vägen kommer det en julklapp till dig i länken här nedan. Det är 24 tips på hur du kommer loss och kan fortsätta skriva även om det stundtals känns motigt. Tipsen ligger exklusivt för dig som läser den här kalendern fram till 2021.

God jul och ett riktigt gott nytt författarår!

Anna Gable

https://annagable.com/24-tips/