Inlägget gjort

Veckans bok: Udralos av Josef Rääf

Jag heter Josef Rääf, och är författare till den övernaturliga science fantastiken Udralos. Den handlar om en familj som kämpar för sin överlevnad i den halvmåneformade planeten med samma namn. Boken börjar med en fasansfull jordbävning som drabbar norra Udralos. Jordbävningens raseri hinner precis lägga sig innan familjen tvingas fly när en mystisk, ond kraft drabbar deras stad.

Jag har två barn under 5 år och är gift med en miljövisionär. Jag försörjer mitt författande med att jobba som marknadsundersökare på IPSOS AB. Att vara författare och förälder gör det svårt att hitta bra tider att verkligen sitta ner och skriva det man faktiskt vill skriva. När jag var föräldraledig var det, enligt mig själv, mycket lättare att fatta pennan, forska eller läsa något relevant, eftersom man fick stunderna då man inte behövde fokusera sig på barnet när de sov. Det var så det gick till när boken Udralos kom till.

Udralos kan ni köpa hos Fantastikbokklubben.

Inlägget gjort

Veckans bok: Blod & Svin: en skräckens komedi av A. R. Yngve.

FBK: Din bok ”Blod & Svin: En skräckens komedi” finns hos Fantastikbokklubben. Berätta, vad handlar den om?

AR Yngve: En ung man vid namn Carl får jobb på ett jättestort multinationellt företag som föder upp grisar i industriell skala. Han har erfarenhet av grisar från familjens lantbruk, så han är väldigt förtjust i djuren och vill deras bästa… men han är också lite naiv och klumpig.
Carl blir snart invecklad i storföretagets dysfunktionella struktur och ständiga intriger. Men så upptäcker han att den nye VDn Jack Drasco inte bara är en psykopat, men en tvättäkta blodsugande vampyr. Carl tvingas ta upp kampen mot direktörsvampyren och hans hejdukar, och måste stoppa Drascos fasansfulla hemliga plan.

Som titeln antyder är romanen en skräckkomedi – den både driver med vampyrgenren och bjuder på riktigt skrämmande, helt igenom onda vampyrer som har ihjäl folk. Dessutom är ”Blod & Svin” en satir över kontorsarbetsplatser, ”chefer från helvetet” och den moderna industriella djurfarmen.

FBK: Hur kom du på idén till den här boken?

AR Yngve: Jag älskar skräckfilmer från 80-talet, särskilt ”Fright Night” från 1985. Den filmen var en stor inspiration för ”Blod & Svin”. Uppmärksamma läsare lägger säkert märke till de olika referenserna till skräckfilmer i boken.

En annan inspiration var historier jag hört om ”chefer från helvetet” – vi har väl alla hört om psykopater i arbetslivet, eller i värsta fall mött en? Skurken i boken är helt enkelt den ultimata chefspsykopaten. Det är meningen att läsaren ska kunna känna igen sig i vissa situationer, och kanske dra en lättnadens suck: ”Min arbetsplats kan vara jobbig, men den är iallafall inte SÅ hemsk som i den här boken…”

FBK: Vad tycker du bäst om med fantastik?

AR Yngve: Det är svårt att peka ut bara en sak. Men som författare gillar jag att man får ta ut svängarna och använda riktigt spejsade idéer. Alltför mycket ”realism” kan bli hämmande för skrivglädjen.

FBK: Vad blir du inspirerad av?

AR Yngve: Verkligheten, nyheter, populärvetenskap, filmer, musik, drömmar…

FBK: När du skriver, har du då hela historien klar för dig eller växer den fram under tiden du skriver?

AR Yngve: Oftast försöker jag skriva ett detaljerat synopsis innan jag skriver ett helt manus. Ambitionen är att ge berättelsen en bra struktur – särskilt när det gäller romaner. Jag tänker ut scenerna visuellt, som i en film, innan orden skrivs.

FBK: Har du skrivit fler böcker?

AR Yngve: Har tappat räkningen på dem. Barnböcker, ungdomsböcker, science fiction, fantasy, skräck, både på engelska och svenska… Kolla in min bibliografi på hemsidan http://aryngve.com, den är rätt lång. Och där ingår inte de manus som inte har publicerats ännu!
Cirka 14-15 av mina svenska titlar finns på biblioteken.

FBK: Du är ju både egenutgivare samt ger ut böcker via ett förlag. Vad är svårast med att vara egenutgivare tycker du? Har du några tips om hur man ska komma ut med sin bok?

AR Yngve: Det svåraste är att som egenutgivare tar du hela ansvaret: Korrekturläsning, redigering, omslagsdesign, distribuering, marknadsföring, etc… allt som går snett är oftast ditt eget fel, och i vilket fall måste du ta ansvaret för att fixa det. Du blir tvungen att lära dig en massa saker i tillägg till själva skrivprocessen – som ju bara den är krävande.
Lyckligtvis har utgivning blivit lättare med åren, tack vare tekniska framsteg. Du kan ge ut din egen bok på Amazon helt gratis och ganska enkelt. Se länk.

FBK: Du bor ju i Norge. Upplever du att det är svårt att göra marknadsföring och komma ut med dina böcker i Sverige?

AR Yngve: Marknadsföring är jättesvårt oavsett var jag bor. Jag försöker fortfarande lära mig hur man gör.

FBK: Är det något du vill säga till dina läsare?

AR Yngve: Ja … köp, låna och läs mina böcker! Och om du gillar böckerna, tipsa andra läsare!

 

Inlägget gjort

Veckans Bok: Friskyttarna av Ewa Broberg

Ewa Broberg är 48 år gammal och bor i Motala tillsammans med fyra av sina fem barn. Hon är författare och driver bokförlaget Marwa. På deltid arbetar hon också som intensivvårdssjuksköterska.
Ewa har alltid skrivit och velat bli författare, men det var först när barnen började bli större som hon tog skrivandet på allvar genom att gå en skrivarkurs.

Debuten kom i samband med novellantologin Över en sommarfika, med temat Meningen med livet, utgiven på Ariton Förlag i juni 2017. Hon medverkar där med novellen Södergök.
I september 2017 romandebuterade hon med Friskyttarna, första delen i en dystopisk trilogi med postapokalyptiskt tema. Del 2, Desertörerna släpps i början av juni 2018.
I mars 2018 släppte Marwa Förlag antologin Novellhotellet, ett projekt med sju författare som skriver i olika genrer. Det gemensamma temat för antologin är hotell och Ewa Broberg medverkar med novellen Hotellfrukost. Antologin är även översatt till engelska, Short Stories Hotel. Ewas novell har då fått det engelska namnet Breakfast in bed.

Ewa brinner för svensk fantastik, och det är den genren hon valt att fokusera på både i det egna skrivandet och i utgivningen på sitt förlag.

 

Baksidestext Friskyttarna:

Edens murar restes för att skydda folket från den kalla och ofruktbara värld som återstod efter det sista stora kriget. Lilia, en ung ingenjör, tvingas tillsammans med helarlärlingen Tristan fly för att undkomma Edens premiärminister som har sina skäl att vilja se henne död. Utanför murarna möter hon människor som för hennes liv i en ny riktning och snart får hon anledning att ställa sig frågan om vem som är vän och vem som är fiende.

 

Saga Friskyttarna:

I Eden lever folket skyddade från den värld som togs ifrån dem under det sista stora kriget. Allt är perfekt, harmoni råder. Då man inte längre har möjlighet att framställa föda, får man sina behov tillgodosedda genom dagliga injektioner. För att säkerställa framtidens generationer, importeras regelbundet barn från andra celler runt om i Nya Pangea, den kontinent som en gång kallades Europa.

Till denna slutna värld anländer Lilia, en inbunden flicka på åtta år. Hon adopteras av ingenjören Erling och visar sig snart ha ett skarpt intellekt. Den karriärshungriga politikern Aldo Marco får ögonen på Lilia och trots att hon bara är femton år gifter han sig med henne. Men livet som privilegierad hustru blir inte alls vad hon tänkt sig. Hon tvingas tillsammans med helarlärlingen Tristan fly från Eden. Ut till en värld som de alltid fått veta inte går att leva i längre. Men väl ute möter de överlevare och Lilias liv tar en helt ny vändning. Snart får hon dock anledning att ställa sig frågan – vem är vän och vem är fiende?

Friskyttarna är första delen i en trilogi om kampen för överlevnad i en dystopisk framtid. Det är en dyster framställning om livet efter katastrofen. Friskyttarna handlar om sökande – efter mening, identitet, tillhörighet och kärlek.

 

Inlägget gjort

Veckans bok: Katalysatorn av Magnus Hägglöv

År 2044 när informationsteknologin och världens befolkningstillväxt håller på att skena utanför människans kontroll, råkar Liam Ågren ut för en fruktansvärd olycka i Alaska. Upphittandet av Liam leder fram till att denne sitter på en hel del information som kan ha långt mer förödande konsekvenser än vad någon kunnat tro var möjligt. Om inte omvärlden får ta del av den informationen, vad kan detta leda till? Vad kan hända om så sker?

Katalysatorn började skrivas i juli 2009. Magnus hade länge funderat på i vilken utsträckning kunskapsnivån det mänskliga användandet av informationsteknologin kunde fortsätta att utvecklas i samma takt som själva tekniken i sig. Framförallt hade han därtill funderat ännu mer över om själva broms- och säkerhetssystemet kunde växa och om det också tilltog i symbios med den kraft som finns i den totala informationsteknologin. Frågan Magnus ställde sig då och kanske ställer sig ännu mer idag, är om människan har kontroll över dagens informationsteknologi fullt ut samt om detta sker på rätt sätt och av rätt organisationer och människor. Idéen till Katalysatorn är inte någon science fiction genre liknade Star Wars, Tillbaka till framtiden eller 1984, bestående av helt annorlunda samhällen och världar. Miljön och handlingen är istället en reviderad, om än fiktiv, skildring av dagens samhälle i en snar framtid ett eller två steg framför oss. Även om alla organisationer existerar idag samt att delar av de tekniska modeller som beskrivs i boken finns och används redan i nuläget, är alla bokens personer påhittade och det finns inga parallella eller påbyggbara personer från verkliga livet.

Magnus Hägglöv är Fantastikbokklubbens initiativtagare och ordförande. Han har bl. a. intervjuats av bokugg.se om Fantastikbokklubben och dess mål. Läs intervjun här.

Sagt om Katalysatorn:

Katalysatorn ger en något dystopisk framtidsvision där informationsteknologin spelar en liknande roll som kärnvapen en gång gjorde under “det kalla kriget”. Trots att handlingen utspelar sig i en framtidsvärld där mänskligheten fortfarande söker makt genom krigiska strategier har författaren, Magnus Hägglöv, lyckats skapa framtidstro genom sina fina karaktärsbeskrivningar. En värmande påminnelse om styrkan i det mänskliga psyket mitt i allt det kalla och hårda, från första sidan ända till det för mig något oväntade slutet.

Läs den! Gärna på stranden en varm sommardag 🙂

 Lotta Nordström, sektionschef IT, Avdelningen för digitalisering Sveriges kommuner och Landsting
Katalysatorn av Magnus Hägglöv är en spännande debutroman som verkligen greppar tag i läsaren. Språket och detaljrikedomen förstärker handlingen på ett djupare plan. Rekommenderar en sträckläsning av boken!
 André Vilhelmsson
Katalysatorn är en spännande och fartfylld historia med många inblandade. Mystiska brev, hemliga signalsystem och kodade meddelanden. Jag hade dock lite svårt att följa de olika karaktärerna för en del var ganska lika till sättet, men huvudpersonerna är ju i alla fall viktigast och de var spännande karaktärer. Jag tycker om att det inte var för mycket Sci – Fi vilket förmodligen berodde på att den utspelar sig år 2044 och inte 2444. Lagom med framtidsprylar och tekniker, det gillar jag.
Kristina Suomela ägare Miramir Förlag och bloggen Svenska Böcker samt författare

Inlägget gjort

Därför höll han boken hemlig, intervju med U P Enna i 24 Helsingborg

Den åttonde dimensionen släpptes förra sommaren och författaren bakom den är helsingborgaren U P Enna som skrev boken i hemlighet. Det är hans första bok och nästa år kommer uppföljaren. Att författa har dock inte alltid varit en självklarhet för U P Enna.

Bakom författarnamnet U P Enna döljer sig Ulf Bengtsson som till vardags jobbar som säljkonsult. Idéen med att börja skriva började med att närstående runt omkring U P Enna påminde honom att livet faktiskt tar slut någon gång.
– Vad finns kvar av mig då, tänkte jag. Jag kom att tänka på låten ”Ingen vill veta var du köpt din tröja”. Då tänkte jag att jag ville göra ett avtryck. Det skrivna ordet finns ju alltid kvar, säger U P Enna.

Läs hela intervjun här.

U P Ennas bok “Den åttonde dimensionen” finns att köpa hos oss.

Inlägget gjort

Fyrbarnsmamma skriver fantasyböcker, Cecilia Larsson Kostenius intervjuas av Norrbottens kuriren

Cecilia Larsson Kostenius är en fyrabarnsmamma som jobbar som förskollärare i Boden och skriver fantasyböcker på fritiden.
“Jag blev nog förskollärare mest för att jag ville bli en sagotant som satt och läste för barnen”.
Hon är uppvuxen i Sävast i ett hem med mycket böcker. Hennes pappa Bengt Kostenius är författare och har gett ut flera böcker på meänkieli, tornedalsfinska.
– Jag har vetat sedan jag blev liten att jag ville bli författare. Pappa Bengt satt mycket hemma och skrev när jag var liten och jag inspirerades. Jag upptäckte ganska snabbt att jag också ville syssla med samma sak, säger Cecilia.
Böcker har alltid varit viktiga i hennes liv, liksom skrivande och läsande. Fantasyböcker som hon nu själv ger ut har Cecilia alltid dragits till.

Läs hela intervjun här.

Cecilias “De ursprungliga” finns att köpa hos oss.

Inlägget gjort

Gick samma väg som vettskrämda människor – fick idén till ny skräckroman

Häxor, zombier och skräckberättelser utmärker Kristina Suomelas författeri. Hennes senaste berättar om de 70 personerna som dömda för häxeri och brändes ihjäl i Ångermanland 1675.

Intervju med Kristina Suomela Björklund i Länstidningen Södertälje och Allehanda Ångermanland


”Karne – skriet från häxberget” är inte Kristina Suomelas första bok. Hon har tidigare gett ut Azoria – Rubinprinsessans återkomst (2015) som är en fantasysaga för ungdomar från tolv år och uppåt och första delen i en trilogi om alvlandet Azoria.

– Boken handlar om Mira, en flicka vars pappa försvinner spårlöst. Allt han lämnar kvar är ett brev till hennes mamma och en porslinsälva åt henne. Brevet är skrivet med konstiga tecken och Mira hittar senare en lapp med lika konstiga tecken och den leder henne på ett äventyr hon bara kunnat drömma om, säger Kristina Suomela och berättar att boken kommer ut i ny utgåva under våren 2018.

Hon har många historier i huvudet som hon gärna vill berätta och hoppas att andra vill läsa. Och hon njuter under researcharbetet när hon samlar fakta till böckerna.

– Ja, det är väldigt kul; att besöka platser, prata med människor och läsa böcker om de ämnen mina böcker berör. Jag önskar att jag hade mer tid att skriva, att göra reklam för förlagets böcker och åka på mässor, men det går bra som det är nu också. Jag har inga problem med att kombinera skrivandet med jobbet och för det mesta skriver jag på helgerna och framförallt på söndagar, säger hon.

Kristina Suomela är född i Södertälje och uppvuxen i Järna. Hon gick humanistisk linje på Täljegymnasiet och tog studenten 1994. Samma år flyttade hon från Järna. I dag bor hon utanför Zürich i Schweiz. Hennes ”Karne – skriet från häxberget” är en historisk spänningsroman om häxprocesserna i Sverige under 1670-talet.

– Efter att huvudpersonen Märit och hennes kollegor på ett bokförlag träffar en gammal dam som berättar om en händelse från Bålberget som ingen tidigare hört, börjar hon drömma konstiga drömmar, så verkliga att det känns som hon är där, säger Kristina och berättar vidare om handlingen:

– Det damen berättade hände på bålberget i Ångermanland 1675 då 70 personer brändes, dömda för häxeri. Märit och hennes kollegor ska skriva om den här händelsen och åker därför till Ångermanland för att kunna göra efterforskningar på plats. Men det blir inte riktigt som de tänkt sig och Märit blir utsatt för en häxjakt, både då och i nutid.

Idén till handlingen fick Kristina Suomela efter att hon besökte det så kallade Bålberget utanför Torsåker där 70 personer brändes på bål, dömda för häxeri. När hon gick vägen upp mot bålberget, kände hon att hon ville skriva något om det.

– Att gå samma väg som de där stackars trötta, frusna och vettskrämda människorna gått innan de brändes på bål, det var speciellt. Ett år senare besökte jag även Häxmuseet och Torsåkers kyrka där de fick sista nattvarden innan vandringen upp till häxberget började. Och eftersom jag helst av allt skriver skräck och spänning, fick det bli en skräckroman, säger hon.

Hon började forska och söka fakta på internet, men Kristina Suomela läste även Olof Fahléns ”Dömd till yxa och bål” som baserar på förhörsprotokoll från trolldomskommissionen. Sedan skaffade hon Häxhammaren (Malleus Maleficarum) som prästerna använde när de skulle hitta ”häxorna” och hur de skulle dömas.

– Den är väldigt hemsk. Jag pratade även med Kramfors kommuns kulturenhetschef för att få reda på om Gästgivargården i Hammar fanns kvar för att kunna göra mig en bild av den. Den finns dock inte kvar så det fick jag hitta på. För att lära mig om läkeväxter läste jag den mycket fina boken “Häxans trädgård” av Hella Nathorst-Böös, säger Kristina Suomela.

En fortsättning på Karne är färdig och kommer till sommaren 2018 och redan till våren kommer Karne dessutom ut på tyska. Översättningen är finansierad genom crowdfunding. Kristina Suomela har också, på sex veckor, skrivit en zombieroman till en manustävling.

– Man skulle skriva minst 60 000 ord så jag jobbade intensivt varje kväll och helg. Jag har ett litet microförlag här i Schweiz där jag bor, och har med det startat en novelltävling som heter ”Sjön”. Till den skriver jag även själv en eller ett par noveller. Utöver det har jag börjat på tredje boken efter Karne och en feel good roman, säger hon och avslutar med att berätta om sin favoritdel av boken:

– Det är svårt att säga utan att avslöja för mycket, men jag tycker om delarna när Märit befinner sig på 1670-talet, när hon träffar Joen och om slutet när det blir riktigt, riktigt spännande.

Faktaruta
Namn: Kristina Suomela (f.d. Björklund).

Ålder: 42 år.

Bor: Utanför Zürich i Schweiz.

Gör: Jobbar som redovisningsekonom på en firma där allt är digitaliserat.

Familj: Man, två söner (15 och 16 år) samt två katter.

Intressen: Skriva, läsa böcker, musik, vara ute i naturen, träffa vänner, god mat samt mitt förlag (miramir-forlag.com) och min blogg (kristinasuomelabjorklund.com).

Inlägget gjort

En vampyrälskare i Skytteholm, läs om Mikael Mansén i Vi i Solna

Mikael Mansén kallar genren ”vacker skräck” med en hel del vemod invävd.

– Jag älskar tonen i vampyrberättelser. De är inte bara bloddrypande. Även det onda, monstret, har känslor. Det finns alltid en förklaring. Vampyrer är komplicerade personligheter. Efter dödandet kommer mardrömmarna.
Samtidigt saknar vampyrer mänskliga spärrar.
– Vampyrer släpper kontrollen. De tar vad de vill ha. Är man redan fördömd så har det ingen betydelse vad man gör.

Läs hela intervjun här.

Mikaels böcker finns att köpa hos oss. Klicka på böckerna så kommer du direkt till butiken.

             

Inlägget gjort

Hon skriver Sci-Fi för barn, läs om Camilla Linde i Upsala nya tidning

Risiga rymdskepp och nödrop från främmande galaxer. Camilla Linde skriver barnböcker som utspelar sig i yttre rymden – och det är hon ganska ensam om.

Camilla Linde författare till bl. a. Snack Sparrow böckerna intervjuas av Upsala nya tidning.Camilla Linde beskriver science fiction-litteraturen som en genre där vetenskap blandas med fantasi och där troliga scenarier blandas med humor. Hon nämner Douglas Adams klassiker “Liftarens guide till galaxen” som ett gott exempel. Men samtidigt menar hon att hon hör till en unik skara när det gäller svensk litteratur. En snabb sökning på valfri bokhandels hemsida visar nämligen att det i Sverige bara rör sig om några enstaka författare som skriver science fiction just för barn.

Läs hela intervjun här.

Camillas Böcker om Snack Sparrow finns att köpa hos oss. Klicka på böckerna så kommer du direkt till butiken.

Inlägget gjort

Välkommen till oss på Fantastikbokklubben!

Gillar Du Fantasy, Science Fiction, Skräck och Magisk Mysticism? Tycker Du om spänningsrelaterade böcker, som beskriver en annan verklighet än vår egen? Saknar du ett lättillgängligt och överskådligt sortiment? Vill Du hitta de delar inom fantastiken som berör just Dig? Då hoppas vi att du ska tycka om vår webshop inom fantastikkonceptet!

Fantastikbokklubben är en gemensam grupp av förläggare, (förlag och författare), inom fantastikområdet. Våra böcker, berör fantastikens alla delar och riktar sig mot alla främst från de äldre tonåren och uppåt. Vårt mål och ambition är att Du ska hitta Ditt favoritsortiment inom fantastikgenren, Dina favoritförfattare och favoritböcker.

Vi hoppas att vår webshop kommer att vara Dig till belåtenhet, men även att Du återkopplar till oss vid frågor och funderingar. Framförallt hoppas vi inom Fantastikbokklubben att kunna vidareutveckla bokklubben tillsammans med Dig. Våra ord är sagda, våra böcker är skrivna och vårt första sortiment är satt. Nu återstår bara att hälsa Dig välkommen till Fantastikbokklubben.